Bazylianie

foto-Resizer-250-Resizer-150Щоб краще долати проблеми, які в багатьох людей викликає молитва Ансельм Грюн пропонує розуміння молитви як зустріч. Сьогодні за Ансельмом Груном пропонуємо роздумати над першим кроком зустрічі.

Зустріч зі собою

Кожен, хто бажає зустрітися з Богом, з першу повинен зустрітися зі собо. Відразу зроджується запитання, а як цю зустріч провести? Насамперед я, мушу бути собою. А так, як правило не завжди буває. Коли ми спостерігаємо за собою, то бачимо, що наші думки мандрують до вкола, і ми перебуваємо з ними десь далеко, лише не з собою. В такий спосіб ми не маємо з собою жадного контакту, думки виривають нас з себе та провадять де інде. Не ми думаємо, а думки існують у нас, вони як хмари, що засягають на наше Я.

Першим актом молитви є відновлення контакту з собою. Цього нас навчають Отці Церкви і монахи. Кипріян Картагенський говорить: «Як можеш вимагати, щоб Бог почув тебе, коли сам себе не чуєш? Ти хочеш, щоб Бог думав про тебе, коли непам’ятаєш себе сам». Можна на це все відповісти так: якщо немає нас в дома, то й Бог не зможе з нами зустрітись, коли забажає навідатися до нас. Слухати себе означає дослухатися до власної сутности, та віднайти зв’язок зі собою і одночасно прислухатись до своїх потреб, і почуттів. З яким родом думок доводиться мати нам справу ми пізнаємо по їх дії. Ми можемо бути з маскою на обличчі, яку зодягаємо в оточенні чужих людей. Ми насправді є різні в церкві і на роботі, вдома і серед людей. Нам потрібно зрозуміти, що моє Я означає, що Бог покликав мене на ім’я неповторне. Молитва як зустріч зі собою це зустріч з Богом у найглибиннішій таємниці власного єства, з Богом, який промовив до мене у мені і в мені себе виразив. Думка від Бога несе нам мир і спокій. Думка від біса несе нам розчарування, занепокоєння.

Потрібно розуміти, що молитва це непобожна втеча від себе самого, а чесна зустріч зі собою. Необхідна умова молитви, щоб пізнати Бога, насамперед потрібно познайомитись зі собою. Одним із шляхів пізнання своєї індентичности потрібно постійно запитувати себе: хто я є? Тоді спонтанно з’являться відповіді та образи.

Іншим шляхом до власного Я можемо йти через дихання. Видихаючи ми можемо уявити, що скидаємо із себе всі маски та ролі, все, що спотворює мою сутність. В дихаючи повітря, можемо образно вимальовувати собі, як Божий Дух вливається в нас і очищає все замасковане і грішне. Щоб зустрітися з Богом ми повинні принаймі наблизитися до свого справжнього Я. Нам треба відчути, ким ми властиво, є.

«У зустрічі з Богом людина знаходить дорогу до себе самої».
Творімо таку молитву, яка має силу єднати людину з Богом у серці.


Опрацьовано:
Ансельм Грюн, Молитва – це зустріч. «Місіонер», Львів 2005.