Bazylianie

foto-Resizer-250-Resizer-150«Молитва - це діалог». Так описує молитву релігійний філософ Ван дер Лев. Молитва є розмовою між людиною та Богом. І таке розуміння певна річ, важливе і обов’язкове. Але водночас воно легко приводить до непорозуміння та труднощів. Бо розмова з Богом безперечно, виглядає інакше, ніж розмова з приятелем. Багато осіб досвідчують свою молитву не як діалог, а радше як монолог. Запитують часто чи вони не говорять до звичайної стіни? Багатьом важко підшукати слова, щоб розпочати розмову та все це викликає напруження, відхід від молитви, занурення в своєму світі сам з собою і з своїми переживаннями, труднощами. Щоб краще долати проблеми, які в багатьох людей викликає молитва Ансельм Грюн пропонує розуміння молитви як зустріч.

Над таємницею зустрічі сучасна філософія застановилася у новий спосіб. Мартін Бубер, у своїй книзі «Я і Ти», розглядає зустрічі вихідним пунктом власної самосвідомости : «Я стаю собою поруч із Ти; Я промовляю до Ти. Усяке справжнє життя є зустріччю». Штайнбюхель описує таємницю зустрічі так: «Ти стає для мене ласкою, що дарує себе моєму Я, благословенням, що мені себе уділяє». Однак для Штайнбюхеля існує розуміння не тільки зустріч людини з людиною, а й людини з Богом. Зустріч це подія, яка змінює тих, що зустрілися. Після зустрічі я стаю іншим ніж був до неї. Про те подію зустрічі з Богом не так легко збагнути розумом. Це таїна. У справжній зустрічі ми завжди торкаємось таїни свого власного життя, таїни іншої людини, таїни Бога. Саме у зустрічі з Богом людина розпочинає контакт зі своєю власною сутністю, зі своїм внутрішнім найглибшим осердям. Молитва як зустріч людини з Богом завжди є дарунком ласки Божої для нас і ніколи не є нашою заслугою. Сам Бог з ласки крокує нам на зустріч. Ми можемо Його зустріти лише тому, що Він хоче з нами зустрітися, бо Він є зараз тут і чекає, щоб і ми були готові, зі свого боку зустрітися з Ним.

В Біблії можемо знайти багато прикладів коли Бог хоче зустрітися з людиною. У зустрічі з Богом Старозавітні Пророки знаходять свій вірний шлях та дістають нову самосвідомість. У зустрічі з Ісусом Христом люди стають здоровими, грішники почуваються прийнятими Богом. Приклад Закхея може послужити нам, що зустріч Ісуса перемінила його. Проходивши Ісус через Єрихон, а був там чоловік Закхей на ім’я; він був головою над митарями і багатий. А що був малого зросту зацікавився Ісусом і щоб його побачити виліз на смоковницю. Прийшовши на те місце, Ісус глянув у гору і сказав до нього: «Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі». Ісус будучи в домі Закхея сказав: Сьогодні на цей дім зійшло спасіння, бо й він син Авраама. Син бо чоловічий прийшов шукати і спасти те, що загинуло».( Лука 19,1-10). У зустрічі з Богом відбувається велике перетворення. Коли молимося пам’ятаймо, що ми не самі з нами завжди Бог. Адже Господь наш Ісус Христос сказав: «Де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там я серед них» (Мт. 18, 20), - а також: «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам» (Мт. 7, 7).

З вертаючись до відвідувачів нашої веб-сторінки www.bazylianie.pl , завжди пам’ятаймо, що необхідно нам зустрічатися з Всевишнім на особистій молитві. Як відомо, молитви є різні: одна триває декілька хвилин, інша декілька секунд, тому творімо таку молитву, яка має силу єднати людину з Богом у серці. Кожний, хто молиться, хай від глибини свого серця прославляє Господа нашого Творця.

Молитва – це зустріч. Щойно у зустрічі з Богом людина знаходить дорогу до себе самої. Із Ним вона також може зустрітись і в молитві, і в цьому відкрити власну таємницю. Це шлях до люблячої зустрічі з Богом.

Опрацьовано:

Ансельм Грюн, Молитва – це зустріч.
«Місіонер», Львів 2005.