Bazylianie

ok_wira-Resizer-150Шановні друзі, час-від-часу варто призадуматися над крухістю, недосконалістю людського життя. Завдяки цьому напевно прийдемо до переконання, що ми у своїх великих слабостях, цілковито завіряємо своє життя Богові. У своїй сліпій самолюбності людина у духовній роздумі відновлює свої добрі постанови та щоденно пробує виявити щирий жаль за свої недомагання у суспільному та духовному житті. В народі є гарна приповідка: не бійся дивитися правді в очі. Навчаючи, сам Христос сказав: „Пізнайте правду і правда визволить вас” (Іван 8,32). З Христових слів розуміємо, що людина повинна зрозуміти свої гріхи, пізнати Бога, який може кожного оздоровити і ущасливити, - і тільки тоді, коли пізнається справжня вартість життя, не грішитимемо і ніколи не будемо кривдити Бога і ближніх

Пізнаючи правду про себе, ми вже не ходимо в темряві. Сам Христос научає своїх учнів: „Я - світло світу. Хто йде за мною, не блукатиме в темряві, а матиме світло життя” (Ів. 8,12). Хто не має Божої правди в собі, не має Бога в душі. Іншим разом Христос сказав до своїх учнів: „Я - путь, істина і життя” (Ів. 14,6). „Коли ж ви в мені перебуватимете, і мої слова в вас перебуватимуть, - просіте тоді, чого лиш забажаєте, і воно здійсниться для вас” (Ів.15, 7).

Шановні друзі, будучи далеким від того, щоб бути пригнобленим, ми повинні твердо вирішити співпрацювати з Богом, який бажає показати найкращу дорогу святого життя на землі. Ніколи не втрачаймо надії на здійснення духовного поступу і ніколи не відкладаймо свої добрі наміри на потім. Тепер маємо час на дії. Завжди твердо надіймося на досягнення успіху і ніколи не дозвольмо, щоб наші упадки відібрали в нас відвагу. Але будьмо обережні, щоб через надмірну надію не стати жертвою гордості і лінивства. Подібно, як упадки, немочі розвивалися протягом якогось часу, так само і зростатимуть протилежні їм чесноти. Головне - не втрачати відваги, коли наші давні немочі зненацька заскочать нас. В цей момент наша любов до Бога, який є нашим творцем і одночасно помічником в трудних ситуаціях, повинна підтверджуватися діяльністю, - тобто через тверде, терпеливе зусилля.

Молитва

Господи, тепер я починаю! Допоможи мені жити так, як Ти бажаєш. Ти знаєш, що є праве і найкраще. Дай, нехай не буду боягузом і не втікаю від Твоєї волі. Господи, допоможи мені. Амінь