Bazylianie

swiczkaОтже, він називається великим через сам розмір і в цілому триває сім тижнів, який складається з двох частин: свята чотиридесятниця та страсного тижня. Насамперед Великий Піст називається великим на своє неповторне, унікальне значення в справі людського спасіння. Це період, який дає можливості звільнитися від усього зайвого, вдосконалитися та пізнати велич Божу.

 

Церква навчає, що піст – це лік для душі й тіла. Але у цьому святому часі найважливішим є лікування здеформованої світовою системою душі. У пості людина ніколи не залишається сам на сам. Бо якщо так станеться, вона програє бій. Цей унікальний час – це час зустрічі з Богом, який навчає та провадить до пізнання зайвого. Головне завдання посника – цього зайвого якомога швидше позбутися. Уміння обмежитися від зайвого – це основа для духовного зростання людини та самокерування своїм життям як особистості.

Що символічно означає піст?

Піст – це мандрівка дорогою очищення. Його символічно прирівнюємо до мандрівки Юдейського народу, який прямував до обіцяної Богом землі. Із сторінок Книги Виходу знаємо, що Юдейський народ мандрував 40 років, і це було потрібно для очищення від рабства, забобон та чужих богів. Для християн Великий Піст – це рівно ж дорога очищення, звільнення від рабства злих навичок, гріховної залежності, злих духів, тощо.

Піст – це двобій із темною силою.

Усім нам на дорозі очищення треба приготовитися на перешкоди. Якщо до Ісуса, який постив 40 днів, приступив сатана, то до людини він рівно ж знаходить дорогу, спокушаючи. Він підходить із підступом та шукає слабкі місця. Отже дуже важливим є виявити свої слабкі місця, щоб знати, як захищатися. І тільки так можна перемогти темну силу, а в цьому допомагає добрий Господь.

У Великому Пості добре є, щоб кожний відкрив справжню силу, яка вчить бути особистістю, дає єднання у стражданнях з Христом та провадить до єднання у славі Всемогучого Люблячого Бога.