Bazylianie

Тема тижня

foto-Resizer-250-Resizer-150Щоб краще долати проблеми, які в багатьох людей викликає молитва Ансельм Грюн пропонує розуміння молитви як зустріч. Сьогодні за Ансельмом Груном пропонуємо роздумати над першим кроком зустрічі.

Зустріч зі собою

Кожен, хто бажає зустрітися з Богом, з першу повинен зустрітися зі собо. Відразу зроджується запитання, а як цю зустріч провести? Насамперед я, мушу бути собою. А так, як правило не завжди буває. Коли ми спостерігаємо за собою, то бачимо, що наші думки мандрують до вкола, і ми перебуваємо з ними десь далеко, лише не з собою. В такий спосіб ми не маємо з собою жадного контакту, думки виривають нас з себе та провадять де інде. Не ми думаємо, а думки існують у нас, вони як хмари, що засягають на наше Я. Add a comment

foto-Resizer-250-Resizer-150«Молитва - це діалог». Так описує молитву релігійний філософ Ван дер Лев. Молитва є розмовою між людиною та Богом. І таке розуміння певна річ, важливе і обов’язкове. Але водночас воно легко приводить до непорозуміння та труднощів. Бо розмова з Богом безперечно, виглядає інакше, ніж розмова з приятелем. Багато осіб досвідчують свою молитву не як діалог, а радше як монолог. Запитують часто чи вони не говорять до звичайної стіни? Багатьом важко підшукати слова, щоб розпочати розмову та все це викликає напруження, відхід від молитви, занурення в своєму світі сам з собою і з своїми переживаннями, труднощами. Щоб краще долати проблеми, які в багатьох людей викликає молитва Ансельм Грюн пропонує розуміння молитви як зустріч. Add a comment

ok_wira-Resizer-150Шановні друзі, час-від-часу варто призадуматися над крухістю, недосконалістю людського життя. Завдяки цьому напевно прийдемо до переконання, що ми у своїх великих слабостях, цілковито завіряємо своє життя Богові. У своїй сліпій самолюбності людина у духовній роздумі відновлює свої добрі постанови та щоденно пробує виявити щирий жаль за свої недомагання у суспільному та духовному житті. В народі є гарна приповідка: не бійся дивитися правді в очі. Навчаючи, сам Христос сказав: „Пізнайте правду і правда визволить вас” (Іван 8,32). З Христових слів розуміємо, що людина повинна зрозуміти свої гріхи, пізнати Бога, який може кожного оздоровити і ущасливити, - і тільки тоді, коли пізнається справжня вартість життя, не грішитимемо і ніколи не будемо кривдити Бога і ближніх Add a comment

ok_wira-Resizer-150Шановні друзі, іноді чуємо, як люди кажуть, що вони надто запрацьовані і не мають часу молитися, або ходити до церкви. Люди, які так говорять, не розуміють ні церковників, ні себе, ні свого щоденного життя. Вони не розуміють, що духовне життя є також необхідне, як їжа, сон чи праця. Релігійне, духовне життя є зв’язком, яке єднає людину з Богом. Занедбувати своє духовне життя так само нерозумно, як відмовлятися дихати, їсти чи відпочивати. Усі перелічені речі підтримують життя, а духовність є необхідна для вічного життя людської душі.

Коли щось робимо, будьмо завжди поміркованими і стараймося не порушувати Божі Заповіді. Якнайкраще використовуймо своє життя тут, на землі. Тому в усьому, чого бажаємо, про що думаємо, що робимо чи говоримо – найголовніше, щоб Бог був нашим партнером і усе подобалося Йому. Живучи так, будемо йти за Його мудрістю і найвищим добром. Add a comment

ok_wira-Resizer-150Шановні друзі, декілька днів тому я мав можливість розмовляти з молодими людьми про віру в Бога та Святе Писання. Розмова була довгою і дуже цікавою. Три особи пробували мене переконати, що можливо Бога немає, а якщо є, то сумніви у вірогідність Святого Письма можуть бути виправданими, бо це не писав Бог - писала людина. Продумавши все, про що розмовляли, я дійшов до висновку, що коли в людини немає віри, вона цілий час живе в непевності і знаходиться в неблагополучному стані. Нікого не звинувачую в малій вірі, але вважаю, що усім нам час-від-часу треба пригадати як Бог об'являється людині. Add a comment