Bazylianie

З життя Чину

001«Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав» (Йо. 3, 16)

Йде війна. Хоч би, як вона називалася – це війна, і на ній гинуть люди. Війна не знає вихідних та свят, і поки ми святкуємо Новий Рік та Різдво Христове, наші захисники перебуваючи в окопах на передовій, віддають свої життя за те, щоб ми могли жити та радіти новому дню. Вперше в атмосфері національно-визвольної війни ми з Вами переживаємо Різдвяний час. Для багатьох – це час «прохання», аби ці свята закінчилися, бо немає вже близьких, з якими можна їх святкувати. Мати чи батько в трепеті серця та в молитві тривають в переживаннях за сином та донькою, які захищають кордони України... Вразливе Серце кожного християнина сьогодні розривається, бачачи дію нібито безкарного зла, яке охопило серця багатьох, породивши темряву смерті. Не можна привикнути до болю та несправедливості. Для нас, сповнених надією і передсмаком перемоги, Різдво Христове пригадує істину: «Він приходить туди, де не може вже людина».

Нині ми говоримо: «Христос Рождається!» - це не глухий розмах гаслами. Христос Рождаєтся безсильним, і одночасно сильним, очікуваним – реальним, слабким – могутнім. Бог Отець дає людині свого Сина, щоб ми між собою навчилися синівських, рідних, взаємних відносин любові.

Можливо маємо досвід, коли родиною збираємося на Святвечір, ділимося просфорою, промовляємо теплі слова взаємних вітань. Знаємо, що це неповторні пережиття, і ці почуття ніщо не може спустошити, бо це щире і справжнє. Він приходить справжнім і щирим, і цю справжність любові являє в своїй поведінці, в житті та на хресті. Щирість Христа не ділить на раси, класи чи за станом та положенням в житті. Щирість відкупляє всіх, визволяє усіх від невміння любити. Нажаль ми забули, що таке любити кожну мить свого життя, як правдиво радіти кожним моментом, коли ми є разом, ми забули, в чому саме можемо віднаходити силу слова: «любов». Хтось може сказати: «наївні добряки та божевільні романтики, прокиньтеся!».

Любов Бога і Його близькість – це не претензії. Близькі стосунки – це не про відстань. Між Вами можуть бути десятки кілометрів, але Ви завжди на близькості дзвінка. Близька людина не та, яку можна торкнутися будь-якої миті, а та, котрій Ви першою напишете чи скажете про свої радощі та страхи. Він близько! Він будучи Словом стався Людиною!

Дорогі у Христі! Нехай Його близькість, і тінь Його Особи огорне кожне серце у своїй опіці, безсмертній любові та воскресить з безнадії, до прагнення надалі жити й перемагати зло добром.

Христос Рождається!

Славімо Його!

Add a comment

на новину 1024x680Христос рождається!

Дорогі у Христі,

Цього року ми заново переживаємо таїнство воплочення Божого Слова. Ця історична подія спонукає нас відкрити для себе люблячого Бога, Який посилає Сина свого єдинородного, щоб усім нам дарувати спасіння.

Народження дитятка Ісуса викликає радість і здивування. Всемогутній Бог являється нам як беззахисне дитятко, яке потребує опіки інших. Лишень деякі мешканці Вифлеєму бачать це таїнство, стаючи свідками воплочення Божого Сина. Це ті, хто є чисті серцем, адже воно не переповнене турботами про дбання виключно за себе, а є небайдужим до інших та чутливе до ближніх.

Сьогодні зроджуються важливі запитання до Бога: де Господь, коли невинні люди терплять насилля, голод та холод? Роздумуючи над особливістю Христового народження, можемо сказати, що Господь дбає про кожного з нас, як дбає про свого Божественного Сина через Його земних батьків, через людей доброї волі, які прийшли до Новонародженого, щоб обдарувати Його, хто чим може. Його опіка проявляється й через ангела, який попереджає святого Йосифа про небезпеку, яка чигає над Дитятком.

Подібно й сьогодні Господь дбає про терплячих завдяки небайдужим людям, котрі посвячують свій час та ресурси, щоб допомогти тим, хто має менше чи позбавлений найбільш необхідного. Господь посилає у наше життя своїх посланців, подібних до ангела ‒ добрих людей, і через них творить чуда любові. Він посилає і нас до терплячих та нужденних, щоб нести їм радість та полегшення.

Нехай цьогорічне Різдво Христове стане для кожного з нас нагодою відчути, що ніхто не є сам, але в єдності з Богом й об’єднані любов’ю одні до одних ми стаємо Божою силою, яка перемагає будь-яке зло, приносить полегшення та зціляє рани.

Бажаю кожному відчути цей дотик Божої опіки до кожного з нас, щоб відчуваючи Божу любов, ми щедро ділились цим даром з тими, кого зустрінемо на нашій дорозі.

Щиро бажаю всім вам благословенного Різдва Христового. Нехай святкування цього великого свята виявиться також через нашу солідарність з тими, хто сьогодні не має прихистку та найбільш необхідного. У такий спосіб зможемо побачити у них незахищеного Христа, Який сьогодні потребує нашої опіки та піклування.

Христос рождається! Славімо Його!

о. Роберт Лисейко, ЧСВВ

Протоархимандрит

 
Add a comment

001В днях 29 листопада – 7 грудня 2022 р. у Свято-Покровській провінції в Польщі пройшла Генеральна канонічна візитація, яку провів Всесвітліший Отець Протоархимандрит – ієром. Роберт Лисейко ЧСВВ.

Генеральна канонічна візитація згідно з Правилами Василіанського Чину, відбувається планово раз на чотири роки. Метою канонічної візитації є перевірка чернечого ладу і дисципліни та їхнє відновлення там, де це потрібно.

Під час Генеральної Візитації, Отець Протоархимандрит  проводить розмову з Настоятелем і кожним Ченцем спільноти, оглядає стан монастирів, також перевіряє стан церковних і монастирських книг та проводить збори спільноти на яких оголошує висновки візитації і відвідні розпорядження.

Генеральна візитація розпочалася у Варшавському Свято-Успенському монастирі, а опісля Отець Протоархимандрит у супроводі Протоігумена – ієром. Миколая Козіцького ЧСВВ, відвідав монаші спільноти в монастирях у Кентшині, Венгожеві та Перемишлі.

Окрім візитування монаших спільнот, Отець Протоархимандрит провів зустрічі з єпископами УГКЦ в Польщі, на територіях єпархій знаходяться василіанські монастирі, а саме: високопреосвященним архиєпископом Євгеном Поповичем – митрополитом Перемишльсько-Варшавським та преосвященним владикою Аркадієм Трохановським – єпископом Ольштинсько-Ґданським.

Add a comment

11Від імені всієї василіанської спільноти у Польщі, вітаємо з Днем Ангела Високопре­подобного Протоігумена Василіянського Чину в Польщі  – ієрм. Миколая Козіцького ЧСВВ.

З цієї нагоди, бажаємо Божого благословення, радісного служіння в монашому і священичому стані.

Нехай Всевишній благословить Вам дорогий отче здоров’ям, добром, та миром на многії і благії літа.

Add a comment

зображення viber 2022 10 28 19 40 18 228В днях 17-28 жовтня у варшавському Свято-Успенському монастирі проходили річні монаші реколекції для ченців Василіанського Чину у Польщі.

Річні реколекції були поділені на дві тури, щоб всі ченці Провінції могли взяти участь в духовних вправах.

Духовним провідником річних духовних вправ був ієром. Терентій Тертула ЧСВВ.

Під час конференцій, отець-проповідник поділився своїми роздумами на тему Віри, Святої Тайни Священства та Літургії.

Щиро дякуємо отцю Терентію за духовний провід цьогорічних монаших реколекцій для ченців провінції Покрову Пресвятої Богородиці у Польщі.

Add a comment