Bazylianie

Тема тижня

postВеликий піст - це подорож людини, що провадить до єдності з Творцем. У цій подорожі важливо не бути сумним, тільки веселим та кожного дня позитивним творінням Божим.

Добре та побожно перейти час посту - це велике щастя. Щастя - це глибока радість, що народжується у глибоких стосунках з Богом. Піст, молитва, милостиня повинні бути переплетені з почуттям гумору й радісною на устах усмішкою. Почуття радості - це засіб, який допомагає на дорозі до повного та правдивого щастя.

Сам Бог поміщає щастя у людське серце. Єднаючись з Творцем у добрих ділах і молитві, служачи іншим, відчуваємо Божу підтримку, долаючи спокуси, переображуючись: таким чином стаємо вільними, самодостатніми та щасливими. Бог завжди цього бажає своїм дітям, бо Він сотворив їх і прагне, щоб усі були позитивними та вміли радіти маленькими речами. Творець хоче, що б ніхто не був в'язнем негативних думок, які мають свій початок від зла.

Знаємо, що ми на землі подорожні прочани, тож намагаймося прямувати до найважливішої цілі, осягаючи святість, яка називається Божою радістю. На цьому постному та молитовному шляху прямуймо проти течії егоїзму, думаючи про Бога і ближніх. Це і є шлях до щастя та святості, який наближає усіх до великого свята свят - Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Add a comment

postЧас посту - це духовний подвиг, який готує людину до великого свята усіх свят - Христового Воскресіння. Переходячи дорогу посту людина через покаяння очищається, щоб у величний день Пасхи воскреснути з Ісусом Христом. Воскресіння з Христом розуміється як воскресіння душі, яка очистилася від різного роду гріха.

Піст не можна обмежувати тільки до утримання від їжі. Хто так сприймає піст, він його ганьбить. Піст - це неустанна молитва людини. У пості не можуть постити тільки одні уста, але також повинно постити око, слух, руки та все тіло. Піст - це приборкання язика, утримання від гніву, приборкання похоті, припинення наклепу, брехні та клятвопорушення. Піст слугує до головної мети християнина - Божої Благодаті.

Молитва, піст та милостиня допомагають душі скріпитися та переповнитися Святим Духом. У пості треба ставити своє тіло у певні рамки та більше часу посвятити духовним справам і не датися розслабитися, щоб ворог людської душі знову не заволодів тілом і не кинув душу в гріх. Піст - це час, коли приходимо ближче до Бога, а Бог ближче до людини.

Add a comment

postІ знову наступив Великий Піст. У пості змагається не тільки тіло, але й душа людини. Час посту - це духовний подвиг, в якому, вправляючись в чеснотах, працюємо над собою, викорінюючи лінивство та байдужість. Піст - це Богом благословенна чотиридесятниця, яка веде до свята над усіма святами - Пасхи. Постні богослужіння - утреня, часи, вечірня, Літургія Напередосвячених Дарів - є дороговказом, щоб йти шляхом до повної єдності з люблячим Богом.

Піст варто розуміти як подорож, в якій важливо знати напрямок та ціль. Перший момент цієї цілі - це Пасха. Людина входить в таїнство Ісусової смерті та Воскресіння. Другий важливий момент цієї подорожі - це просвітчення душі та відкриття світла Божої благодаті й переосмислення власного досвіду діяння Божої благодаті в нашому житті.

Піст - це час сприятливий і пора покаяння. У цьому часі стараємося працювати над собою та відкидаємо вчинки темряви, зодягаючись у зброю світла. У такий спосіб досягаємо вершини розуміння Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, що спасає душі наші.

Add a comment

Євангельська розповідь Ісуса, про блудного сина, вчить нас, як залишити наші гріхи і йти дорогою до Всевишнього Бога. У розповіді "блудний син", розуміємо подію під Образом батька - самого Бога. У образі двох синів бачимо два типи людей, вірних і не вірних Богові.

Син, який тяжів до гріха просить батька, щоб дав йому частку і він піде у світ. Ця частка, майно - це розум, який дає Бог людині, але не завжди людина правильно використовує цей Божий дар. Молодший син йде у далеку дорогу там, де панує гріх, і там втрачає усі Божі дари. Живучи у гріху, втрачає Божу Благодать. Намагається, якось рятуватися, йде пасти свиней та живиться їхньою їжею, якої йому також не дають в достатку.

Під словом пасти свині - молодший син інших повчав неправильно жити, і тим самим спокушав людей до гріху. Під словом їжа, яку споживав - це гріх, яким так і не зміг насититися. Зрозумівши що помилився, у покаянні юнак не хоче прийти до батька, як син, а як раб. Бачимо, що батько його випереджає, йде йому на зустріч.

Add a comment

Читаючи Святе Письмо розуміємо, що кожна людина для Бога має велике значення. «Усе, що ви зробили одному з Моїх братів найменших, – ви Мені зробили»(Мт 25,40). Яким бурхливим не було б сьогодні наше життя, прислухаймося до голосу Господнього, який поселяє спокій у серцях, укріплює віру, дарує надію та впевненість у завтрішньому дні. Все це здобувається завдяки спільності з Богом. Завдяки спільності людина здатна назвати Його своїм батьком а Церкву своєю матір’ю. Св. Кипріян, Про єдність Церкви, 5 навчає: «не може мати за Бога батька той, хто немає Церкву за матір». Щоб поєднатися з Богом досконало можна це зробити тільки через Його Церкву.

Add a comment


ВЕЛИКДЕНЬ – це світле християнське свято, свято радощів, прояв християнської любові до Бога та ближнього. Яким бурхливим не було б сьогодні наше життя, прислухаймося до голосу Нашого Спасителя, який поселяє спокій у серцях, укріплює віру, дарує надію та впевненість у завтрішньому дні. Він закликає поглянути на свої вчинки, оцінити своє ставлення до оточення і нарешті, подарувати в цей день Святого Воскресіння всім радість, добро та любов.

Тож, від імені Василіянського Чину бажаємо читачам нашого веб –сайту, щоб одвічна Божа благодать ясним променем увійшла у ваші оселі, звеселила родини, наповнила серця християнським милосердям, Христовим всепрощенням і всепереможною любов'ю. Нехай віра у Христове Воскресіння буде зорею вашого життя а сила Духа Святого розірве кайдани смерті. Нехай Воскреслий Христос обдарує всіх вас міцним здоров'ям, щастям, глибоким розумінням єдності та злагоди, додасть сил та натхнення у праці і благословить кожну родину.

Add a comment

ok_wira-Resizer-150Шавновні друзі, настав святковий час Христового Різдва, яке дає усім віруючим християнам відчуття, що небо схиляється до землі, Бог приходить до людей, щоб усіх повернути на шлях спарведливості, Він покладений у яслах, на спасіння нашого ради Христос Бог наш. Усе це відбувається з Божого милосердя до людського роду, Який захотів стати для усіх нас видимим і приходить у тілі, щоб, як людина, родитися з Пречистої Діви. Отож, Богородиця плодом свого лона дала усім нам ків благословення, бо надійшов Господь, щоб родитися і спасти тих, що боговгодно святкують Його народження. Наш Бог у вертепі оселився і ангельські сили здивувалися, а ми усі з радістю співаємо прославляючи Христа: Слава приходові твоєму, єдиний Чоловіколюбче. Add a comment

Molytwa-Resizer-150У цей передсвятковий час приготування до Христового Різдва пропоную подумати над значенням «Слово Боже». Дві тисячі років тому назад Воно стається тілом, і оселюється між нами. У цьому «Слові» є життя і життя є світло людей, яке було послане на землю, щоб відкрити тайни божественної волі. Цим «Словом» є Ісус Христос, що прийшов у світ, як справжнє світло, просвітлюючи кожну людину, і для усіх віруючих християн є світлом справжнім.

Він, існуючи у Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини. (Филип’ян 2, 6:7). Add a comment

88612a6326-Resizer-150От і збіг час, відведений для 2013 року. І сьогодні ми стоїмо на порозі Нового 2014 року. Тож давайте попрощаємось із Старим роком і скажемо: «Ласкаво просимо, рік Новий!»
Рік, що минає був для кожного з нас у чомусь легким і приємним, у чомусь - складним і несподіваним; були перемоги і поразки, здобутки і втрати.

У житті кожного настає мить, коли щоденні дорослі питання відходять на другий план і ми поринаємо в чарівний світ наших мрій і сподівань... Радість і сподівання на те, що в Новому році наші родини будуть дружнішими, діти - слухнянішими, батьки - здоровішими, а ми - щасливішими! Add a comment

foto-Resizer-250-Resizer-150Щоб краще долати проблеми, які в багатьох людей викликає молитва Ансельм Грюн пропонує розуміння молитви як зустріч. Другим кроком є зустріч з Богом. Людям часто здається, що вони вже давно знають Бога. Адже довго моляться до Нього, достатньо наслухалися про Нього і можуть собі Його уявити, хто Він такий є. В такий спосіб думання людина лише проектує на Бога свої бажання та тугу. Потрібно задати питання чи не проходять людські уявні образи Бога лише від виховання, або фантазій власного серця? З одного боку, людина потребує образів, щоб уявити собі Бога та могти з Ним зустрітися. З іншого боку, людина зобов’язана ці образи завжди долати, прямуючи до Бога справжнього. Не можна уявляти собі Бога як приятеля якого можна поплескати по плечах. Це Бог безмежний, Творець всього видимого і невидимого, Творець всесвіту. Бог безмежний який піклується про людину і з любов’ю на неї споглядає. Це Бог вселенної, але який живе також і в людині. Якщо людина зустрічається з Богом, а не з поняттями богослов’я, тоді можна почутися як Йов, що підчас довготривалого змагання з Богом змушений визнати: «Я чув лише те, що говориться про Тебе, але тепер на власні очі тебе бачу! Тому смиряюся і каюсь, на поросі та попелі» (Йов 42,5). Add a comment