Створено: Понеділок, 07 травня 2018, 09:41
2018-05-06 - Неділя про Самарянку; св. Вкмуч. Юрія Побідонозця

Літургійні піснеспіви

Тропар (г.4): Свíтлу про воскресíння рóзповідь від áнгела почýвши* і від прáдідного зáсуду звільнившись,* Госпóдні учениці, радíючи, казáли апóстолам:Здóлана смерть, воскрéс Христóс Бог,* що дає свíтові велику милість.

Тропар (г.4): Подвигом добрим змагався Ти, страстотерпче Христовий Юріє, вірою,* і мучителів виявив Ти нечестя,* і як жертву благосприятливу приніс Ти себе Богові.* Тому й вінець перемоги прийняв Ти* і молитвами твоїми, святий, Ти всім подаєш прогрішень прощення.

Слава: Кондак (г.8): З вíрою прийшóвши до криниці,* самарянка бáчила Тебе – Вóду премýдрості;* напившись її вдóсталь, завждислáвна,* повíки успадкувáла Цáрство Небéсне.

І нині: Кондак (г.4): Коли настáла половина закóнного свята,* Ти, Христе Бóже, Твóрче всьогó і Владико,* мóвив до присýтніх:* Прийдíть і зачерпнíть води безсмéртя!* Томý ми припадáємо до Тéбе і з вíрою взивáємо:* Дарýй нам щедрóти Свої, бо Ти – Джерелó життя нашого.

Прокімен (г.3): Співáйте Бóгові нáшому, співáйте; співáйте царéві нáшому, співайте.

Стих: Всі нарóди, заплещíть рукáми, кликніть до Бóга гóлосом рáдості.

Алилуя: Натягни лук і наступáй, і панýй íстини ради, лáгідності і справедливості.

Стих: Ти полюбив прáвду і зненáвидів беззакóння.

Замість “Достойно”: Áнгел звістив Благодáтній: Чистая Дíво, рáдуйся! І знóву кажý: Рáдуйся! Твій Син воскрéс на трéтій день із грóбу і мéртвих воскресив. Люди, веселіться. Світися, світися, новий Єрусалиме! Слáва бо Госпóдня на тобí засяяла! Радíй нині й веселися, Сіóне, а Ти, чиста Богорóдице, втішáйся, воскресíнням Сина Твогó!

Причасний: Тíло Христове приймíть, джерелá безсмéртного споживíть.

Другий: Хвалíте Гóспода з небéс, хвалíте Йогó на висóтах. Алилýя, тричі.

Боже Слово

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання

(11, 19-26. 29-30)

У ті дні апостоли, що були розсипалися через гоніння з приводу Стефана, дійшли аж до Фінікії, Кіпру та Антіохії, нікому не проповідуючи слова, крім юдеїв. Були ж між ними деякі з Кіпру та з Кирени, які прийшли в Антіохію та промовляли й до греків, благовістячи їм Господа Ісуса. Рука Господня була з ними, і велике число було тих, що увірували й навернулись до Господа. Чутка про це дійшла до вух Церкви, що в Єрусалимі, і вони вислали Варнаву в Антіохію. Коли він прийшов і побачив ласку Божу, зрадів і підбадьорив усіх триматися Господа рішучим серцем, бо він був чоловік добрий, повний Духа Святого та віри. І пристало багато людей до Господа. Тоді він вирушив у Тарс розшукати Савла і, знайшовши його, привів в Антіохію. Вони збирались цілий рік у Церкві і навчали силу людей. Уперше в Антіохії називали учнів християнами. Тоді учні, хто скільки міг, постановили послати братам, що жили в Юдеї, допомогу; що й зробили, пославши її старшими через руки Варнави й Савла.

ЄВАНГЕЛІЄ

від Івана

(4, 5-42)

У той час Ісус полишив Юдею і подався знову до Галилеї. А треба було йому переходити Самарією.] І прибув він до одного міста в Самарії, яке називається Сихар, близько поля, яке дав був Яків своєму синові Йосифові. Була ж там криниця Якова. Ісус, утомившись з дороги, сів біля криниці. Було ж близько шостої години. Аж ось надходить жінка з Самарії води набрати. Ісус каже до неї: Дай мені напитися. Учні ж його пішли були до міста купити харчів. Каже до нього жінка самарянка: Ти – юдей, і просиш пити в мене, жінки-самарянки? Бо юдеї не пристають з самарянами. Ісус у відповідь сказав до неї: Якби ти знала дар Божий і хто той, що тобі каже: Дай мені напитися, – ти попросила б у нього, і він дав би тобі води живої. Мовить до нього жінка: І зачерпнути не маєш чим, пане, і криниця глибока; звідкіль, отже, у тебе вода жива? Хіба ти більший від батька нашого Якова, що дав нам цю криницю, і сам пив з неї, і сини його, і худоба його? Ісус у відповідь сказав їй: Кожен, хто п’є цю воду, знову захоче пити. Той же, хто питиме воду, якої я дам йому, не матиме спраги повіки. Вода бо, що я дам йому, стане в ньому джерелом води, яка тече в життя вічне. Каже до нього жінка: Дай мені, пане, тієї води, щоб я не мала більше спраги і не приходила сюди черпати. Він каже до неї: Іди, поклич твого чоловіка і вернися сюди. Озвалася жінка і каже: Нема в мене чоловіка. Ісус відповів їй: Добре ти сказала: Нема в мене чоловіка. П’ятьох бо мала ти чоловіків, і той, що тепер у тебе, не чоловік тобі. Правду ти сказала. Жінка до нього каже: Бачу, пане, що ти пророк. Батьки наші на цій горі поклонялися, ви ж говорите, що в Єрусалимі місце, де треба поклонятися. Ісус каже до неї: Повір мені, жінко: надходить час, коли ні на цій горі, ні в Єрусалимі не будете поклонятись Отцеві. Ви поклоняєтесь тому, чого не знаєте; ми ж поклоняємось тому, що знаємо, бо від юдеїв приходить спасіння. Але надходить час, – ба, вже й тепер він, – що справжні поклонники Отцеві кланятимуться в дусі і правді. І таких поклонників Отець собі шукає. Бог є Дух; і ті, що йому поклоняються, повинні в дусі і правді поклонятися. Жінка до нього каже: Знаю, що має прийти Месія, тобто Христос, і, як прийде, все звістить нам. Каже їй Ісус: Це я, що розмовляю з тобою. Тут надійшли його учні, і дивувалися, що він розмовляє з жінкою. Однак, ні один не спитав: Чого хочеш від неї? – або: Чому розмовляєш з нею? Жінка покинула свій глечик, побігла в місто і каже людям: Ходіть, подивіться на чоловіка, який сказав мені все, що я робила. Чи не Христос він? І вийшли з міста, і пішли до нього.

Учні тим часом стали просити його, кажучи: Їж, учителю. Він сказав їм: Я маю їсти їжу, якої ви не знаєте. Учні заговорили один до одного: Чи не приніс хто йому їсти? Каже до них Ісус: Їжа моя – чинити волю того, хто послав мене, і завершити його діло. Хіба ви не кажете: Ще чотири місяці, і жнива настануть? А я кажу вам: Підведіть очі ваші і гляньте на ниви – вони вже для жнив спілі. Хто жне, бере свою нагороду і збирає плоди для життя вічного, щоб сіяч із женцем раділи укупі. В цьому справджується прислів’я: Хто інший сіє, а хто інший жне. Я послав вас жати те, коло чого ви не трудилися. Інші трудилися, ви ж у їхню працю вступили.

Численні самаряни з того міста увірували в нього через слова жінки, що посвідчила: Він сказав мені все, що я робила. І коли прийшли до нього самаряни, просили, щоб лишився в них, і він лишився там два дні. Та й багато інших увірували через його слово. І вони сказали жінці: Тепер уже віруємо не через твоє слово, але тому що самі чули, і знаємо, що він справді Спаситель світу, Христос.

Парафіяльні оголошення

1. Дитячий гурток – Мамині зіроньки, запрошує в наступну неділю, на год. 17:30 на молебень за усіх мамів.

2. В церковній крамничці можна придбати книжку місяця: Молитва, що зцілює серце – авторства о. Йосифа Будая ЧСВВ. Атакожоновленну літературу для духовного читання, вервиці і іконки. Також в крамничці можна придбати літературу присвячену до Дня Матері.

3. На психологічні консультації можна записуватись у ризниці, або по телефону 22  831 17 18.

4. Розпочинаємо передподружні курси. Перша наука відбудеться 15 травня 2018 р. о год. 19:30. Заняття відбуватимуться 2-3 рази на тиждень о год. 19:30. Зацікавлених щиро запрошуємо взяти участь.

5. Намірення Святих Літургій:

   700: в наміренні парафіян

   900: за здоров’я дітей Матері в молитві

   1100: за здоров'я і Божу опіку для батьків

   1800: