Bazylianie

Священик є духовною особою, є свідком Євангелії, членом спільноти, якій служить, голосить вчення Христа, уділяє таїнств, благословляє вірних, піклується про них з любов'ю. Священик є учнем Христа, Христом вибраний і покликаний.

Апостол Павло в Посланні до Євреїв так описав священика: «Кожен бо архиєрей, узятий з-поміж людей, настановляється для людей у справах Божих» (Євр. 5:01). З того випливає, що священик є свідком Бога і свідчить про Бога, через своє знання і мудрість, але перш за все через своє життя і дії. Місія священства, безсумнівно, дуже важка, присвячена служінню Богові, і перш за все людям. Ісус Христос так сказав своїм апостолам: "Ідіть, отже, і  зробіть учнями всі народи ..." (Мт 28,19).

 

Сьогоднішній світ – це світ хаосу, гамору, клопотання, споживацтва та меркантильності, де день є занадто коротким, щоб виконувати свої щоденні завдання та обов'язки, а життя наповнене різними подіями, несподіванками, трагедіями, стражданням. У людей немає часу, щоб поговорити зі своїми близькими, не вистачає часу, щоб бути один з одним, і один для одного. Постійно кудись поспішають і не знають, куди ... . І постійно не вистачає часу – тому що  праця, тому що навчання, тому що інші обов'язки ... . Таким чином, у світі, в якому ми живемо, часто знецінюються  наші цінності і принципи. Стаємо анонімними, і все це призводить до самотності та духовних страждань.

 

Де і в кого шукати допомоги?

 

Священик завжди, але особливо сьогодні,  потрібен кожному з нас, незалежно від віку. Всі ми потребуємо підтримки і розуміння, чіткого свідчення  існування Бога, прикладу як жити, щоб досягти вічного щастя. Водночас потрібна інша людина, яка вміє слухати і чути нас, порозмовляє і допоможе у вирішенні наболілих проблем. Ось чому так важлива відкритість на інших. У важких для нас ситуаціях, ми хочемо почути – ти хороший, ти можеш це зробити або ти помилився, заблукав. Одного разу я почула, що священик є психіатром душі і великий, але часто суворий друг, хороший порадник і "колега" в розмові.

 

Папа Бенедикт XVI сказав: "Віруючі очікують тільки одного від  священиків, щоб вони були фахівцями у спілкуванні людини з  Богом. Не вимагають від  священика, щоб був експертом в області економіки, будівництва або політики. Очікується, щоб  він був експертом в духовному житті ... (...) немає абсолютно ніякої необхідності, щоб священик був обізнаний у всіх  останніх, змінних течіях;  віруючі чекають від нього, що він стане свідком вічної мудрості, що випливає  з об’явленого Слова".

 

 

 

А що очікуємо ми, вірні від священників?

 

Яка їх роль в нашому житті, коли сучасний світ призводить нас до духовних страждань?

 

Чого  молодь очікує від священиків?