Створено: Понеділок, 14 травня 2018, 09:33
2018-05-13 - Неділя про сліпонародженого; ап. Якова брата Йоана Богослова

Літургійні піснеспіви

Тропар (г.5):Рівнобезначáльне з Отцéм і Дýхом Слóво,* що від Дíви народилося на спасíння нáше,* прослáвмо, вíрні, і поклонíмся,* бо Вонó благозвóлило тíлом зійти на хрест* і смерть перетéрпіти і воскресити помéрлих* слáвним воскресíнням Своїм.

Тропар, (г. 2):Апостоле Христа Бога возлюблений,* поспіши ізбавити людей безодвітних;* приймає Тебе, що припадаєш, той, хто прийняв Тебе, як Ти припав до грудей.* Моли його, Богослове, щоб розігнав хмару поган, що налягає,* і проси для нас миру і великої милости.

Слава:Кондак (г.4):Ослíплені душéвними очима,* як сліпий від нарóдження,* прихóдимо до Тéбе, Христе,* і в покаянні кличемо до Тéбе:* “Ти пресвíтле Свíтло* для тих, що в тéмряві!”

І нині:Кондак (г.8): Хоч і до грóбу зійшóв Ти, Безсмéртний,* то áдову зруйнувáв Ти силу* і воскрéс, як перемóжець, Христе Бóже,* жінкáм миронóсицям звістивши: “Рáдуйтеся!”* І мир дарувáв Ти своїм апóстолам,* упáлим же подáв воскресíння.

Прокімен (г.8):Помолíться і хвалý віддáйте Господéві, Бóгу нáшому.

Стих: Відóмий Бог у Юдéї, в Ізрáїлі велике ім’я Йогó.

Алилуя: Споглянь на мéне і помилуй менé (Пс. 119,132).

Стих: Стóпи мої спрямýй за Твоїм слóвом (Пс. 119,133).

Замість “Достойно”:Áнгел звістив Благодáтній: Чистая Дíво, рáдуйся! І знóву кажý: Рáдуйся! Твій Син воскрéс на трéтій день із грóбу і мéртвих воскресив. Люди, веселіться. Світися, світися, новий Єрусалиме! Слáва бо Госпóдня на тобí засяяла! Радíй нині й веселися, Сіóне, а Ти, чиста Богорóдице, втішáйся, воскресíнням Сина Твогó!

Причасний:Тíло Христове приймíть, джерелá безсмéртного споживíть.

Другий:Хвалíте Гóспода з небéс, хвалíте Йогó на висóтах.Алилýя, тричі.

Боже Слово

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання

(16, 16-34)

У ті дні, як апостоли йшли на молитву, зустріла нас одна служниця, що мала духа віщуна, і віщуванням справляла своїм панам великий заробіток. Ідучи слідом за Павлом, вона кричала: «Ці люди – слуги Всевишнього Бога, які звіщають вам путь спасіння!» Чимало днів вона таке робила. Надокучило це Павлові, і, обернувшись, він сказав до духа: «Велю тобі ім’ям Ісуса Христа: Вийди з неї!» І в ту ж мить він вийшов. Її пани, побачивши, що їхня надія на заробіток пропала, схопили Павла й Силу і потягли на майдан до влади. Привівши ж їх до воєвод, сказали: «Ці люди колотять наше місто; це юдеї. Вони навчають звича­їв, яких нам, римлянам, не дозволено ні приймати, ні виконувати». І натовп накинувся на них разом, і воєводи, здерши з них одежу, веліли їх бити різками. Завдавши їм чимало ран, кинули їх у в’язницю, наказавши тюремникові пильно стерегти їх. Той, одержавши такий наказ, вкинув їх до самої середини у в’язницю і забив їх ноги у колоди. Павло та Сила опівночі молилися і співали Богу, і в’язні слухали їх. Раптом зчинився великий землетрус, так що підвалини в’язниці затряслися: зненацька відчинилися всі двері, і кайдани з них всіх спали. Як же прокинувся тюремник і побачив відчинені темничні двері, витяг меч і хотів себе вбити, гадаючи, що в’язні повтікали. Тут Павло скрикнув сильним голосом, кажучи: «Не завдавай собі ніякого лиха, бо ми всі тут». Попросивши світла, тюремник ускочив до в’язниці і, тремтячи, кинувсь у ноги Павлові та Силі, та, вивівши їх звідти, мовив: «Панове, що мені робити, щоб спастися?» Ті відповіли: «Віруй у Господа Ісуса, і спасешся ти і дім твій». І вони звістили слово Господнє йому і всім, що були в його домі. Узявши їх тієї години вночі, він обмив їхні рани і охрестився з усіма своїми. Як же запровадив їх до себе у господу, накрив стіл і веселився з усім домом, який увірував у Бога.

ЄВАНГЕЛІЄ

від Івана 9,1-38

Одного разу, проходячи, Ісус побачив чоловіка, сліпого зроду. Спитали його учні: «Учителю, хто згрішив: він, чи батьки його, що він сліпим родився?» Відповів Ісус: «Ні він не згрішив, ні батьки його, але щоб діла Божі виявились на ньому. Поки дня, я мушу робити діла того, хто послав мене; бо ніч надходить, за якої ніхто не зможе діяти. Поки я у світі, я – світло світу». Сказавши це, плюнув на землю, зробив грязь із слини і помастив гряззю очі сліпому. І сказав до нього: «Іди, вмийся в купелі Силоам (що у перекладі означає: «Посланий»). І пішов той, умився, і вернувся зрячим.

Сусіди ж і ті, що бачили його раніше сліпим, заговорили: «Чи то не той, що все сидів і жебрачив?» Одні казали: «То він». Інші: «Ні, але подібний до нього». Він же каже: «Це я!» І спитали його: «Як прозріли твої очі?» Він відповів: «Чоловік, що зветься Ісус, зробив грязь, помастив мені очі і сказав: «Піди до Силоаму й умийся». Пішов я, умився, і прозрів».

Вони його спитали: «Де він?» Каже той: «Не знаю». І ведуть того, що був сліпий, до фарисеїв. Була ж субота, коли Ісус зробив грязь і відкрив йому очі. Фарисеї спитали його, як він прозрів. Він сказав їм: «Він поклав мені на очі грязь, я вмився, і бачу». Деякі з фарисеїв казали: «Цей чоловік не від Бога, бо не шанує суботи». Інші мовили: «Чи може грішний чоловік такі чуда творити?» І виникла серед них незгода. І знову кажуть сліпому: «Ти ж що кажеш про того, що відкрив тобі очі?» Той відповів: «Він – пророк». Однак, юдеї не вірили, що він був сліпий і прозрів, аж поки не покликали батьків того прозрілого. І спитали їх: «Чи то ваш син, про якого кажете, що він сліпим родився? Як же воно, що він тепер бачить?» Батьки його у відповідь сказали: «Знаємо, що то наш син, і що сліпим родився. А як він тепер бачить – не знаємо, і хто відкрив йому очі – не знаємо. Спитайте його: він дорослий і скаже сам про себе». Так казали його батьки, бо боялися юдеїв: юдеї бо вже були змовилися, щоб виключити з синагоги кожного, хто його визнаватиме Христом. Тому батьки його сказали:«Він дорослий, його спитайте».

І вони покликали вдруге чоловіка, що був сліпий, та ка­жуть йому: «Віддай славу Богові! Ми знаємо, що той чоловік – грішник». Озвався той: «Чи він гріш­ник, не знаю. Знаю одне: я був сліпий, і тепер бачу». Вони йо­му сказали: «Що він тобі зробив? Як він відкрив тобі очі?» Той відповів: «Я вже сказав вам, і ви чули; що іще хочете чути? Чи не хочете й ви його учнями стати?» Ті з лайкою накинулись на нього і сказали: «Ти – його учень! Ми – учні Мойсея. Ми знаємо, що до Мойсея промовляв Бог. А цього не знаємо, звідкіля він». У відповідь чоловік сказав їм: «Тож воно й дивно, що ви не знаєте, звідкіля він, а він відкрив мені очі. Знаємо, що Бог не слухає грішників; а хто богобоязливий і чинить його волю, того він вислухує. Одвіку не чувано, щоб хто відкрив очі сліпому зроду. Якби він не був від Бога, не міг би був зробити нічого». Ті у відповідь йому сказали: «Ти увесь у гріхах родився, і нас навчаєш?» І прогнали його геть. Довідався Ісус, що вони геть його прогнали, і, зустрівши його, сказав до нього: «Віруєш у Сина Чоловічого?» Той відповів: «Хто він, Господи, щоб я увірував у нього?» Сказав йому Ісус: «І ти бачив його, і той, хто говорить з тобою, – це він». Тоді той сказав: «Вірую, Господи!» І поклонився йому.

Парафіяльні оголошення

1. Сьогодні складаємо вітання отцю протоігуменові Миколаєві Козіцькому, ЧСВВ, з нагоди 15-ліття священичих свячень. Бажаємо невтомних сил у служінні Богові, Церві та в монашій спільноті, а відтак усіх Божих ласк.

2. Вітаємо нині усіх наших матерів, які дарували дар життя, складаємо їм шану за ніжну материнську любов та опіку. Вітаємо також згуртовану парафіяльну спільноту «Матерів в молитві», які заносять свої молитви за усіх дітей.

3. У цих поточних місяцях Перемишльсько-Варшавська Архиєпархія поповниться новим священнослужетелями. А 7 липня в катедральному Соборі, в сан диякона буде поставлений піддиякон Григорій Пацан — родом з нашої парафії, тому просимо за них ваших молитов.

4. В найближчий четвер, 17травня, випадає свято Вознесіння Господа Нашого Ісуса Христа. У цей день Святі Літургії будуть о год. 1000 та 1800.

5. У найблищу неділю запрошуємо дітей, які минулого року приступили до першої Сповіді до урочистої зустрічі з Ісусом в річницю цієї події — на Службу Божу на 11:00 годину.

6. При нашій парафії розпочинається переподружній курс катехизацій: перша зустріч відбудеться у вівторок 15 травня о 19:30 годині. На переподружній курс можна записуватися у ризниці.

7. Від 5 по 7 жовтня цього року в Прокатедрі Святої Софії, що в Римі відбудеться Другий Форум Українських Мігрантів Центральної і Західньої Європи. Одною із тем цього Форуму буде: «Діти і молодь в умовах творення новітньої української діаспори у Європі. Виклики і можливості для Церкви». З будь-якими питаннями звертатися за ел.пошт: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

8. В церковній крамничці можна придбати книжку місяця: Молитва, що зцілює серце – авторства о. Йосифа Будая ЧСВВ. Атакожоновленну літературу для духовного читання, вервиці і іконки. Також в крамничці можна придбати літературу присвячену до Дня Матері. А особливо пропнуємо книгу вже покійної парафіянки Любомири Пятночко «День мами»кошти призначені на благодійний фонд.

9. На психологічні консультації можна записуватись у ризниці, або по телефону 22  831 17 18.

10. Намірення Святих Літургій:

   700: за ласки для Давида, Нори, Яри

   900: за здоров’я

   1100: за здоров'я і Боже благословення для Олени, Марії

   1800: за парафіян