Створено: Четвер, 04 травня 2017, 15:46
16-04-2016- Воскресіння Христове

Літургійні піснеспіви

НеділяПасхи

Антифон 1

Стих 1: Воскликніте Господеві, вся зéмле!* Співáйте ж íме­ні Йогó, віддáйте слáву хвалí Йогó (Пс. 66,2-4).

Приспів: Молитвáми Богорóдиці, Спáсе, спаси нас.

Стих 2: Скажíте Бóгові: Якí страшнí ділá Твої, зáдля великої сили Твоєї підлéщуються Тобí вороги Твої. - Молитвами Бого­родиці…

Стих 3: Вся земля нехáй поклóниться Тобí і співáє Тобí, нехáй же співáє íмені Твоєму, Всевишній.- Молитвами Бого­ро­диці…

Антифон 3

Стих 1: Хай воскрéсне Бог, і розбіжáться вороги Йогó, і хай ті­­кáють від лиця Йогó ті, що ненáвидять Його (Пс. 68,2-4.27).

Тропар: Христóс воскрéс із мéртвих,* смéртю смерть по­до­лáв* і тим, що в гробáх, життя дарувáв.

Стих 2: Як щезáє дим, хай вони щéзнуть, як від вогню тó­пи­ть­ся віск. – Христос воскрес…

Стих 3: Так нехáй погибнуть грíшники від лиця Бóжого, а прá­ведники хай звеселяться. – Христос воскрес…

Вхідне: У церквáх благословíть Бóга, Гóспода, ви – з джерéл Ізрá­їлевих. – Христос воскрес…

Слава і нині: Кондак (г.8): Хоч і до грóбу зійшóв Ти, Без­смé­ртний,* то áдову зруйнувáв Ти силу* і воскрéс, як пе­ремó­жець, Христе Бóже,* жінкáм миронóсицям звіс­ти­в­ши: Рáдуй­те­ся!* І мир дарувáв Ти своїм апóстолам,* упá­лим же подáв воскресíння.

Замість Трисвятого: Всі ви, що в Христá хрестилися, у Хри­стá одягнýлися. Алилýя.

Прокімен (г.8):Це день, що йогó створив Госпóдь, тож радí­й­мо і веселíмся в нім (Пс. 118,24).

Стих: Прославляйте Гóспода, бо Він дóбрий, бо милість Йо­гó вíчна (Пс. 118,1).

Алилуя: Ти, воскрéсши, змилуєшся над Сіóном .

Стих: Госпóдь із небéс на зéмлю глянув (Пс. 102,20).

Замість “Достойно”:Áнгел звістив Благодáтній: Чистая Дí­во, рáдуйся! І знóву кажý: Рáдуйся! Твій Син воскрéс на трéтій день із грóбу і мéртвих воскресив. Люди, веселіться. Світися, сві­тися, новий Єрусалиме! Слáва бо Госпóдня на тобí засяяла! Ра­дíй нині й веселися, Сіóне, а Ти, чиста Богорóдице, втішáйся, вос­кресíнням Сина Твогó!

Причасний: Тíло Христóве приймíть, з джерелá безсмéр­т­но­го споживíть.Алилýя, тричі.

ЗамістьБлагословенний, хто йде…, Ми бачили світло істин­не… та Слава і нині: співаємо Христос воскрес…один раз.

ЗамістьНехай сповняться…, Нехай буде ім’я Господнє… співаємо Христос воскрес тричі.

Після відпусту: Христос воскрес…, тричі. І закінчуємо: І нам дарувáв життя вíчне, поклоняємось Йогó на трéтій день вос­кресíнню.

Боже Слово

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання (1,1-8)

Першу книгу я написав, Теофіле, про все, що Ісус робив та що навчав від початку аж до дня, коли вознісся, давши Святим Духом накази апостолам, яких вибрав. Він пока­зував їм себе також у численних доказах живим після своїх страстей, з’являючись їм сорок днів і розповідаючи про Царство Боже. І коли був разом з ними за столом, Він наказав їм Єрусалиму не покидати, але чекати обітниці Отця, про яку ви від мене чули; бо Іван хрестив водою, ви ж будете хрещені по кількох цих днях Духом Святим. Отож, зійшовшись, вони питали Його, кажучи: Господи, чи цього часу відбудуєш царство Ізраїля? Він відповів їм: Не ваша справа знати час і пору, що Отець призначив у своїй владі. Та ви приймете силу Духа Святого, що на вас зійде, і будете моїми свідками в Єрусалимі, у всій Юдеї та Самарії і аж по край землі.

ЄВАНГЕЛІЄ

від Івана 1,1-17

В началі було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог.* З Бо­гом воно було споконвіку. Ним постало все, і ні­що, що пос­та­ло, не постало без нього.* У ньому було жит­тя, і життя було світ­ло людей. І Світло світить у тем­ря­ві, і темрява його не пой­ня­ла.* Був чоловік, посланий Бо­гом, яко­му ім’я Іван. Прийшов він свідком, щоб свідчити про Сві­тло, щоб усі через нього уві­ру­ва­ли.* Не був він Світло, був лише, щоб свідчити про Світло. Справжнє Світло було те, що просвічує кожну людину. Воно при­й­ш­ло у цей світ.* Бу­ло у світі, і світ постав через нього, і світ не пізнав його.* Прийшло до своїх, і свої його не прийняли. Кот­рі ж його при­йняли, тим дало змогу дітьми Божими стати – тим, що вірують в ім’я його,* які не з крові, ні з тілесного бажання, ні з похоті чоловічої, але від Бога народилися.* І Слово ста­ло ті­лом, і оселилося між нами, і ми бачили його славу – сла­ву Єди­но­родного від Отця, повного благодаті та іс­ти­ни.* Іван свідчить про нього і проголошує, ка­жучи: Ось той, про кого я говорив: Той, що йде за мною, існував пе­ре­ді мною, був раніш за мене.* З йо­го повноти ми всі прийняли – благодать за благодать.* Закон був даний Мой­се­єм, благодать же та істина прийшла через Ісуса Христа.

Світлий Понеділок

Все так само як у неділю Пасхи, тільки:

Прокімен, глас 8:На всю землю вийшло вістування їх і до кінців вселенної глаголи їх (Пс. 18,5).

Стих:Небеса повідають славу Божу, творіння ж рук Його сповіщає твердь (Пс. 18,2).

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання (1, 12-17; 21-26)

В той час вернулися апостоли вернулися в Єрусалим з гори, яка зветься Оливною, що близько Єрусалиму – день ходи в суботу. Увійшовши в місто, зійшли на горницю, де вони пробували: Петро і Іван, Яків і Андрій, Филип і Тома, Вартоломей і Матей, Яків Алфеїв і Симон Зилот та Юда, син Якова. Всі вони пильно й однодушно були на молитві разом з жінками і Марією, матір'ю Ісуса, та з його братами. Тими днями Петро, вставши серед бра­тів, яких зібралось було разом близько ста двадцяти, мовив: Му­жі брати! Треба було, щоб збулося Писання, що Дух Святий прорік був устами Давида про Юду, який став проводирем тих, що схопили Ісуса. Він був зачислений до нас і прийняв частку слу­жби цієї. Треба, отже, щоб із цих мужів, що сходились з нами ввесь той час, коли Господь Ісус жив з нами, почавши від хри­ще­н­ня Івана аж до дня, коли він від нас вознісся, щоб один з них був разом з нами свідком його воскресіння. І поставили двох: Йосифа, що зветься Варсавою, на прізвише Юст, і Матія. І, помо­лившись, сказали: – Ти, Господи, всіх серцезнавче, вкажи, кого з цих двох ти вибрав, щоб узяти місце тієї служби й апо­стольства, від якого відпав Юда, щоб іти на своє місце. І кинули жереб, і жереб упав на Матія, і його зараховано до одинадцятьох апостолів.

Алилуя: Ісповідять небеса чуда Твої, Господи, і істину Твою в церкві святих (Пс. 88,6).

Стих:Бог прославлюваний на раді святих (Пс. 88,8).

ЄВАНГЕЛІЄ

Івана 1, 18-28

Бога ніхто не бачив ніколи: Єдинородний Син, що в лоні Отця, той об'явив. Ось свідчення Івана, коли юдеї з Єруса­ли­му були до нього послали священиків і левітів спитати його: хто ти? І він при­знався, не заперечив, признався: Я не Хрис­тос. Вони спитали його: Що ж – Ілля ти? – Ні, – мовив він. Пророк ти? – Ні, – відповів він. Тоді вони сказали йому: Хто, отже, ти ? – щоб відповісти тим, які нас вислали. Що про себе кажеш? Він промовив: Я – голос вопіющого в пустині: вирів­ня­йте путь Гос­по­дню, як сказав пророк Ісая. Були ж посланці з фарисеїв. І спитали його, кажучи до нього: Чого ж ти хри­с­тиш, коли ти ні Хри­стос, ні Ілля, ні пророк? Іван їм відповів: Я хрищу водою, але серед вас стоїть той, якого ви не знаєте; він – той, що йде після мене, і я не гідний розв'язати йому ремінь сандалів. Ста­ло­ся те у Витанії, по той бік Йордану, де Іван христив.

Світлий Вівторок

Все так само як у неділю Пасхи, тільки:

Прокімен, глас 3: Величає душа моя Господа і возрадувався дух мій у Бозі, Спасі моїм.

Стих: Бо зглянувся на смирення раби Своєї, ось бо віднині ублажать Мене всі.

АПОСТОЛ

Діянь святих апостолів читання 2, 14-21.

В ті дні став Петро з одинадцятьма, підняв свій голос і так до них промовив: Мужі юдейські та всі ви, мешканці Єрусалиму! Нехай це буде вам відомим, і вислухайте моє слово: люди ці не п'яні, як ви гадаєте, бо тільки третя година дня. Але це те, що був сказав пророк Йоіл: І станеться останніми днями, каже Бог, я виллю мого Духа на всяке тіло.Ваші сини й ваші дочки будуть пророкувати, і ваші юнаки будуть бачити видіння, і старшим вашим сни будуть снитись. І на слуг моїх і на слугинь моїхя цими днями виллю мого Духа, і вони будуть пророкувати. І я дам чуда вгорі на небі,і знаки внизу на землі: кров, вогонь і кіптяву диму. Сонце переміниться у темряву, місяць у кров, перш ніж настане день Господній, великий і славний. І кожний, хто призве ім'я Господнє, спасеться.

Алилуя, глас 8: Воскресни, Господи, в упокій Твій, Ти і кивот святині Твоєї (Пс. 131,8).

Стих:Клявся Господь Давидові істиною і не відречеться її.

ЄВАНГЕЛІЄ

від Луки 24, 12-35.

В той час Петро встав, побіг до гробу і, нахилившись, побачив лиш пов'язки; і вернувсь назад додому, дивуючися тому, що сталося. Аж ось того самого дня двоє з них ішли в село, що звалось Емаус, шістдесят стадій від Єрусалиму, і розмовляли між собою про те, що сталось. Як вони розмовляли та сперечалися між собою, Ісус наблизився й ішов разом з ними, але очі їм заступило і вони його не пізнали. Він їх спитав: Що то за розмова, що ви, ідучи, ведете між собою, повні смутку? Озвавсь тоді один з них, на ім'я Клеопа, і йому каже: Ти один, що мешкаєш у Єрусалимі, і не знаєш, що цими днями в ньому сталося? І він спитав їх: Що? Вони йому сказали: Те, що сталося з Ісусом Назарянином, мужем, що був пророк, могутній ділом та словом перед Богом і всім народом, . та як наші первосвященики і князі видали його на засуд смертний і розп'яли. А ми сподівались, що він той, хто має визволити Ізраїля. До того ж усього, ось третій день сьогодні, як це сталось. Деякі з наших жінок, щоправда, нас здивували: вони пішли були ранесенько до гробу, та, не найшовши його тіла, вернулись і нам оповіли, що бачили ангелів, які їм з'явились і сказали, що він живий. Деякі ж з наших пішли до гробу й найшли так, як жінки сказали; але його вони не бачили. Тоді він до них промовив: О нерозумні й заскорузлі серцем, щоб повіри­ти всьому, що пророки були сповістили! Хіба не треба було Христові таке страждати і так увійти у свою славу? І почавши від Мойсея та від всіх пророків, він вияснював їм те, що в усім Писанні стояло про нього. Коли вони наблизилися до села, куди йшли, Ісус удав, що хоче простувати далі.Вони ж наполягали, кажучи: Зостанься з нами, бо вже вечоріє і день уже похилився. Він увійшов, щоб зостатись. І от як він був за столом з ними, взяв хліб, благословив і, розламавши його, дав їм. Тоді відк­рилися в них очі і вони його пізнали. Та він зник від них. І казали вони один до одного: Чи не палало наше серце в нас у грудях, коли він промовляв до нас у дорозі та вияснював нам Писання? І негайно вони рушили й вернулися в Єрусалим, де найшли зібраних одинадцятьох і тих, що були з ними, які їм сказали: Христос справді воскрес і з'явився Симонові. І вони розповіли те, що сталося в дорозі і як вони його пізнали при ламанні хліба.

Парафіяльні оголошення

1.  Щиро дякуємо усім, хто в остан­ньо­му тиж­ні трудився при нашому хра­мі: облаштовува­ли Божий гріб, співали на Богослужіннях та при­бирали храм, та всім хто пожертвував час­ти­нку свого часу, щоб ми могли гарно пе­ре­­жи­­ти ці свят­кові дні Пасхи.

2.  Пригадуємо, що сьогодні о год. 1200 – є Св. Лі­тургія, а о 1700 – Воскресна Вечірня; у Сві­т­лі ПонеділокіВів­то­­рок Свята Літургіяо год. 1000 та 1800.

3.  У Світлий Понеділок на кла­до­ви­щі Брудно о 1430 служитимемо ­Воскресний Парастас.

4.  В Томину неділю, тобто за тиждень, після Святих Лі­ту­ргій відбудеться ми­рування, під час якого будемо діли­ти­ся великоднім хлібом – Артосом.

5.  Цієї ж неділі о 17-тій годині у храмі буде­мо служити Воскресний Па­растас за усіх на­ших померлих. Карточки з їх іме­нами можна по­дати у ризниці.

6. Намірення Святих Літургій:

       700: про Боже благословення для парафіян

     1200:про Боже благословення для парафіян

 НАМІРЕННЯ святих літургій в тижні

пон. 1000: подячна від Йосифа, Павла, Василя, Люби, Кшиштофа, Шимона, Антона, Євгена, Надії, Наталії, Тані, Івана

      1800: за здор. Марії, Тетяни, Влада, Ярослава, максима, андрія і його родини, Степана

вів. 1000: за здоров’я: ……;

           - за душі в чистилищі  

      1800: за † Анастасію Марин

сер. 700: за померлих: ……

      1800: про божі ласки для Володимира і Іванни

чет. 700: за здоров’я: ……;

      1800: подячна від Михайла Косюк

п’ят. 700: за душі в чистилищі

           1800: за † Іванну

суб. 700: за померлих: ……

      1700: за † Василя

нед. 700: про Боже благословення для парафіян

     900: за здоров’я: ……;

     1100: про Боже благословення для тих що приби­ра­ють та прикрашують наш храм

      1800: за †† з родини Пацан