2018-04-20

Moszczi sw Josafata w Peremyszli 2018Василіанська церква у Перемишлі удостоїлася відвідин мощей св. священномученика Йосафата Кунцевича. У вівторок 17 квітня о год.17:30 відбулось урочисте внесення мощей разом з прихожанами і відслужено Літургію та Молебен до Св. Йосафата. Спільну молитву очолив сотрудник з катедри о. Дмитро Лешко.

Перед цим, мощі перебували в Пралківцях, де після Молебня передано їх василіанській спільноті у Перемишлі. У середу, 18 квітня, мощі були передані до Ярослава, там де перебуває чудотворна ікона Божої Матері «Милосердя двері».

2018-04-16

TZ loho dorosliМирян, які бажають поглибити своє духовне життя, краще пізнати Святе Писання, а також відпочити, – запрошуємо на духовні вправи, які відбудуться 26-29.04.2018 р. у василіянському Свято-Михайлівському монастирі у містечку Венґожево, що на Мазурах.

Вправи розпочнуться 26 квітня, у четвер увечері Божественною Літургією, яка служитиметься о год. 19:00. Прибуття до монастиря не раніше год. 17:00.

У програмі Таворських Говінь передбачено: спільні моління – Церковне Правило конференції, розмови з духовним провідником та Біблійні читання Святого Євангелія від Матеяглава 19, яку бажано заздалегідь прочитати.

2018-04-15

Gaiwky 2018У Томину неділю, після кожної Літургії, у варшавській василіанській парафії, відбулось мирування і ділення Артосом – пасхальним хлібом. Після Літургії о год. 11:00, відбулось вручення нагород для переможців парафіального етапу, архиєпархіального художнього конкурсу на тему: «Молитва і Літургія Очима дітей», який відбувся 26 березня.

Також після всіх торжеств у монастирському саді відбулись традиційні гаївки для дітей. Під час гаївок діти грали різні ігри, та співали гаївки.

2018-04-10

Пасха 2018Свято над святами і торжество всіх торжеств в цей прославляймо Христа на віки

Пасха – безсумнівно є найбільшим християнським празником в цілому літургійному році. Скільки б разів ми не святкували це Величне Торжество – перемоги Воскреслого Ісуса Христа над смертю, кожного разу в душі людини це відбувається по-іншому.

Як кожного року, після сорокаденного приготування до зустрічі Свята Пасхи, у Варшавській обителі у неділю, 8 квітня о 7 год. ранку в церкві після надгробного, яке відслужив о. Партеній Підчеха ЧСВВ, і хвилі тиші, зазвучав спів стихири – Воскресіння твоє Христе Спасе, ангели оспівують на небесах …, а далі вихід перед храм, зачинені двері храму, і початок Пасхальної утрені....

2018-04-07

02 woskr wydНебеса достойно нехай веселяться, земля ж нехай радіє,

нехай святкує увесь видимий світ і невидимий,

Христос бо воскрес — радість вічна!

(Пасхальна Утреня)

Дорогі у Христі!

Щиро вітаємо Вас зі світлим святом Воскресіння Христового!

Сьогодні радість і веселість об’єднує небо і землю в єдину пасхальну Літургію, в якій звучать і наші великодні піснеспіви. У своєму воскресінні Спаситель, який перемагає смерть, повертає єдність душі й тіла людській істоті, а разом із цим збирає воєдино все видиме і невидиме створіння.

Нехай світло Христа, який переможно виходить із гробу, просвітить кожного з нас, дасть силу та впевненість, зміцнить у вірі, надії, любові та дарує свій мир.

Христос воскрес!

Від імені спільноти Василіянського Чину

Ієром. Миколай Козіцький ЧСВВ

Протоігумен

Христос Воскрес!

Воскресіння Христове баз. св. Марка ВенеціяВітаю всіх із Пасхою, Христовим Воскресінням, яке є відкриттям для кожного з нас нового буття, нового виміру життя – перебування в повній єдності з Богом!

Великдень – це свято довіри, бо перестаємо бути самотніми, мандрувати загубленими та не маючи цілі. Завдяки Христовій перемозі наше життя стало початком справжнього, вічного життя. Усе, що не змогло дотепер здійснитися, усе, що залишилось напівдовершеним або було зруйноване через хвороби, невдачі та зовнішні перешкоди, через брак любові та через війни, віднаходить у Господньому Воскресінні надію повного здійснення.

Нехай радість від зустрічі з Ісусом Христом воскреслим і мир, який Він приносить, будуть повсякчасно з усіма нами.

о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, – Протоархимандрит

Дивись: http://osbm.info/

2018-04-03

wa wa2018ПОРЯДОК БОГОСЛУЖІНЬ ВЕЛИКОГО (СТРАСНОГО) ТИЖНЯ 2-7 КВІТНЯ

ПОНЕДІЛОК-СЕРЕДА

7:00 –Утреня; сповідь

18:00 – Літургія Раніше­­о­свя­че­них Дарів; сповідь

ВЕЛИКИЙ ЧЕТВЕР

7:00 –Утреня; сповідь

10:00 – Вечірня з Літургією св. Василія Великого; сповідь

17:00 – Утреня Страстей Христових з 12 Єванге­ліями; сповідь

rekolekcii 2018 wawa29 березня – у четвер, шостого тижня Великого Посту, у варшавські василіанській парафії Успіння Пресвятої Богородиці розпочалися Великопісні говіння. Духовним провідником у ці особливі дні для парафіян був – ієром. Веніямин Чернега ЧСВВ, із василіанської провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Темою реколекцій, з огляду на проголошення в Україні Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій – Року Божого Слова, була: Слово Боже в житті людини. Окрім духовних наук, які проповідник виголошував під час Богослужінь, також були зустрічі зі школярами, ліцеїстами, студентами та працюючою молоддю.

2018-04-02

1445 11 квітня 2018 року завершилися чотириденні духовні вправи у греко-католицьких парафіях святого Миколая в Банях Мазурських та святого Йосафата в Круклянках. Реколеції проводив Владика Василій Медвід, ЧСВВ. Темою роздумів було: "Золоте правило християнського життя". Впродовж усіх днів великопосних Говінь, парафіяни мали змогу приступити до Святої Тайни Покаяння, приготовляючись якнайкраще до свята усіх свят Господнього Воскресіння.

Дивись http://www.grekokatolicy-baniemazurskie.pl/

2018-03-31

29938977 1911085312294841 1618929612 nЗ 29 по 31 березня у греко-католицьких парафіях Пресвятої Тройці у Бранєві та Св. Володимира і Ольги у Пенцішеві, відбулися великопосні реколекції, які виголосив ієром. Василій Кепещук, ЧСВВ.

У контексті основної теми реколекцій «Християнське життя у возз'єднанні з Господом» реколектант разом із парафіянами розмірковував про важливість укріпитися в подвигу, який взяли на себе під час 40 денного посту та бути уважними до того, що дає і посилає Господь. Сповіддю служили: парох вище згаданих парафій о. протоієрей Петро Гудко, о. митрат Андрій Сорока, о. протоієрей Петро Ґаборчак та о. Роман Стороняк.

2018-03-28

gizЗ 22 по 25 березня 2018 року в парафії Пресвятої Тройці м. Гіжицька відбулись великопoсні реколекції, які провів о. Артемій Новіцький ЧСВВ, з монастиря оо. Василіян у м. Жовква (Україна). Впродовж чотирьох днів парафіяни мали змогу слухати духовні науки о. Артемія, чисельно користати зі Святої Тайни Покаяння, приготовляючись якнайкраще до свята Господнього Воскресіння.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

2018-03-27

241481.xПіст – це дорога, яка наближає людину до Бога. Треба пам’ятати , що не тільки в часі посту людина мусить відрікатися багато чого набутого, гріховного, своєї волі, яка не завжди веде до Бога. Після посту, обов’язково треба продовжувати боротися із поганими навичками тощо. І так через ціле життя впадаючи, піднімаючись з сильнішою силою, яка походить від Бога в любові вірно служити Йому. З Ісусом Христом, можемо перемінити самих себе і світ. Легко перемогти ворога, але ще важче перемогти самого себе. Без Божої сили тут не обійтися і пораду завжди знайдемо в отців церкви, які змагаючись із немочами, завдяки втручання самого Бога перемагали свою волю.

Авва Доротей пропонує вправу для відкинення своєї волі. «Уявімо, що хтось, пройшовши невелику відстань, побачив щось, і помисел каже йому: «Подивись туди». А він відповідає помислові: «Істинно, не буду дивитися»,і відсікає своє хотіння і не дивиться. Він бачить що-небудь, і я помисел каже йому: «Спитай, хто приніс це», - а він відсікає своє хотіння і не питає.» Авва Доротей навчає, що Відсікаючи таким чином (свою волю), ми здобуваємо навичку відсікати її, починаючи з малого, досягаємо того, що й у великому відсікаємо її без зусиль. В такий спосіб спокійно, досягаємо того, як би зовсім не мали своєї волі, і що б не трапилося, ми цілий час будемо спокійні, начебто виконували власне бажання. Все це осягаємо не своєю силою, тільки силою самого Бога, яку можна назвати силу ззовні. Якраз це є те, що дозволить нам після Великого Посту щирим серцем заспівати Христос Воскрес.

rekolekcii 2018 reszel bajoryЗ 25 по 26 березня у греко-католицьких парафіях в Решлі та Байорах Малих, відбулися Великопосні реколекції, які виголосив ієром. Василій Кепещук, ЧСВВ.

Головним заголовком роздумів було про піст, який готує усіх християн до свята - Пасхи. Ієром. Василій наголосив, що Пасха є передусім участю в долі Ісуса, примиренням та з'єднанням наново людини з Богом через страждання й Воскресіння. Основний плід посту, який християни здобувають - це відновлення любові, єдності з Богом та ближніми через очищення покаянням і навернення.

29666348 1905176502885722 1565285272 n25 березня 2018 року у неділю після Божественної Літургії в греко-католицькій парафії Чесного Хреста у Венгожеві відбулось вшанування пам’яті великого Кобзаря і поета Тараса Григоровича Шевченка. Програма була підготовлена п. Ярославою Гутнік та хористами, які під музичний супровід голови ОУП, п. Дарія Драбика, співаючи та декламували вірші, спробували відобразити глибину великого поета Кобзаря. З ім’ям Шевченка пов’язане утвердження української літературної мови. Мови солов’їної, красної і багатої. Мови, що створила державу.

“Тарас Шевченко був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком і вказав нові свіжі й вільні шляхи професорам та книжним ученим” І. Франко.

2018-03-21

1479412023 ten commandmentsНа горі Синай Мойсей отримує від Бога «Декалог»: так звані десять слів для свого народу. Цими словами Бог вказує людині яким життям вона повинна жити, аби бути членом вибраного народу і колись отримати обіцяну землю обітовану. Для нас, християн, цією обітованою землею не є сама земля, а тільки духовне багатство – Новий Єрусалим.

Заповіді Божі - це Його воля

Щоб зрозуміти Божу волю, нам треба поглянути на Христа, який народжується для нашого спасіння. Власне, Собою Він демонструє Декалог - приклад, який треба наслідувати, щоб жити згідно з Господніми заповідями, і брати участь у досконалій небесній радості з Творцем. Взявши приклад з Христа, християни зобов’язані зберігати Заповіді Божі, які є виявом Божої Любові до нас, а нашої - Богові. Християнин з назви неспроможний любити Христа вповні. Кожен з нас повинен бути християнином з висоти і щирого серця, - тоді зрозумілою буде суть християнства.